14 Kasım Dünya Diyabet Günü
14 Kasım 2024

Diyabet, vücudunuzunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi).

Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan "insülin" adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır . Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaçiğerde (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır.

Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir.

Bugün Dünya Diyabet Günü, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve düzenli egzersizin önemini vurgulamak, Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, düzenli kan şeker kontrolü ve doktor kontrolünde bir yaşam tarzı, diyabet riskini azaltmada etkili adımlardır. Hastalarımızı ve Hasta yakınlarımızı bu önemli konuda bilinçlendirmek amacı ile hastanemizde stand kurulmuş, hastalarımızın kan ölçümleri yapılmış,diyabet hakkında bilgilendirilmiş olup diyabet ile ilgili broşürler dağıtılmıştır.
dy10
dy11
dy8
dy6
dy5
dy3
dy2
dy1
dy7